Výživa

Viete čo všetko vplýva na nezdravé stravovanie?

Viete čo všetko vplýva na nezdravé stravovanie?
Nečakané chúťky, ktoré vás v priebehu dňa zastihnú, by vám mohli zničiť vašu snahu schudnúť, zbaviť sa prebytočného tuku, alebo si udržať optimálnu hmotnosť.  Často však neviete prísť na to, prečo vás takéto chute postihli.
 
Odpoveď na to, prečo vás mohla znenazdajky navštíviť až pažravá chuť do jedla, prinášajú nasledujúce dôvody:
 
Dehydratácia

Ak nepijete dostatok vody, vaše telo môže vysielať do mozgu signály, ktoré sú zle vyhodnotené ako hlad. Vy potom túžite po jedle a neuspokojíte potrebuje po tekutinách. Preto by ste sa mali naučiť piť dostatok vody.
 
Nevyvážená, pestra strava

Chúťky do jedla spúšťa aj nedostatok určitej živiny, čo sa stáva najmä pri rôznych náročných diétach alebo pri pravidelnej vysoko intenzívnej fyzickej námahe. Ak vám chutí sladké, môže vám chýbať napríklad chróm či fosfor. Chuť na čokoládu spúšťa nedostatok horčíka.
 
Genetika

Nemôžete s tým nič urobiť, ale aj gény vplývajú na vašu chuť do jedla. Niektorí ľudia od prirodzenia radi jedia viac a nie všetci ľudia majú rovnaké chute. Niekto je viac na sladké, niekto na slané.
 
Negatívne emócie

Svoje emócie však zmeniť môžete. A práve aj tie majú vplyv na to, že vám chudí jesť. Emocionálne jedenie je výsledkom napätia, stresu, sklamania, smútku. Snažíte sa ním zahnať do kúta negatívne emócie, v skutočnosti hladní nie ste. Utešovať by ste sa však mali inak.
 
Hormóny

Chúťky môže spôsobovať aj hormonálna nerovnováha. Vedci to zistili u žien a ich menštruačného cyklu. Chuť na čokoládu sa menila v závislosti od toho, či bola žena pred menštruáciou, počas jej trvania alebo po nej.
 
Zvyky

Zvykom pri chuti do jedla je napríklad konzumácia jedál pri sledovaní televízie. Väčšinou si zo zvyku večer nachystáte pri film slané čipsy, pukance, orechy či tyčinky. Niekto má rád pri televízii zmrzlinu. Niekomu zase po obede chutí niečo sladké. Za to však môžu zvyky, ktoré sa dajú prelomiť.

 
Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.
Autor: Mgr.Marián Rybár


Späť na zoznam

Výživa