Výživa

Potrebujete stravu na celý týždeň? Nech sa páči...

Potrebujete stravu na celý týždeň? Nech sa páči...
Snažíte sa dodržiavať zásady zdravého stravovania? Rozhodnutie o tom akých potravín sa budete držať a v akom množstve ich budete konzumovať, závisí vždy len a len na Vás. Káždý z nás je si strojcom vlastného šťastia...

Mäso
Najvhodnejším kandidátom bude chudé biele mäso z hydiny a rýb. Vyskúšať sa oplatí králičie a možno aj trochu diviny. Hovädzie a bravčové mäso má byť zastúpené v menšej miere. Ak si však nedokážete nedeľný obed predstaviť bez rezňa, nevešajte hlavu a kľudne si ho doprajte. Bude ale samozrejmé, že pred úpravou z neho odstránite všetok viditeľný tuk.
V prípade mäsa sa oplatí uvažovať o jeho kombinácií či čiastočnom nahradení sójovými produktmi. Výhodou texturovaných sójových výrobkov je to, že neobsahujú žiadny lepok, ani cholesterol a majú len minimum tuku. Známe plátky, kocky alebo drť môžete upravovať podľa vlastnej fantázie na ľubovoľný spôsob. Výsledkom je prijateľná chuť a vynikajúca nutričná hodnota.
Zelenina
K pilierom redukčnej diéty patrí práve zelenina. Vďaka svojmu obsahu vitamínov, minerálov a potrebnej vlákniny sa môže konzumovať k čomukoľvek a prakticky v akomkoľvek množstve. Najcennejšia je čerstvá zelenina v surovom stave. V tejto forme ju môžeme použiť v obľúbených šalátoch alebo množstve sekaných či strúhaných príloh. Vysoká biologická hodnota ju predurčuje k tomu, aby sa stala samozrejmosťou každého hlavného jedla.
Ovocie
Rovnako vhodné je aj ovocie. Výborná náhrada rôznych keksíkov, čokolád a sladkých “drobností”. Pri jeho výbere sa riaďte podľa obsahu sacharidov a hodnoty glykemického indexu.

Nikdy pri redukčnej diéte skutočne nehladujte. Radšej použite tzv. očistné dni, kedy budete prijímať len ovocno-zeleninovú stravu. Napríklad taký očistný víkend vám vôbec neublíži. A pokiaľ budete aj v bežnom týždni dodržiavať skutočne rozumnú diétu, priaznivý výsledok je viac ako istý. Pre takéto očistné dni sú zaujímavé najmä plody ananásu, papáje, grepu a melónu. Dajte však pozor, aby ovocie nebolo ani plesnivé a ani nahnitéte.


Raňajky: vitamín C 500 mg, čaj, ovsené vločky, nizkotučný jogort, chia semiačka
Desiata: celozrnný chlieb 3 plátky s dzemom, kiwi alebo jablko, ovocný džús pomaranč
Obed: morčacie prsia varené , sójová omáčka, vaječný bielok varený 3 ks, ryža
Olovrant: cottage chaese, rajčina
Večera: hovädzie mäso varené , dus. zelenina - brokolica
Raňajky: vitamín C 500 mg, čaj,ovsenne vločky,nizkotučný jogurt
Desiata: cestoviny celozrnné varené , džem. ovocný džús,jablko
Obed: kuracie prsia varené , surová zelenina - paprika, paradajky
Olovrant: protein, alebo nizkotučný jogurt
Večera: rybie filé varené , dusená zelenina - karfiol,
 
Raňajky: vitamín C 500 mg, ovocný džús, čaj, ryžové chlebičky+cottage chaese
Desiata: miísli tyčinka, jablko, ovocný džús,
Obed: rybie filé ,varené zemiaky,dusená zelenina
Olovrant: tvrdý syr nízkotučný , biely jogurt nízkotučný ,alebo červená repa nakladaná s citrónom
Večera: morčacie prsia varené , dusené šampiňóny, pažítka,dusený karfiol
 
Raňajky: vitamín C 500 mg, ovocný džús, čaj, praženica 3bielka+1žĺtok
Desiata: varená ryža uhorka, alebo pomaranč, hruška, jablko,ovocný džús
Obed: sójové mäso varené, mladé zemiaky, surová uhorka, pažítka
Olovrant: protein, alebo cottage chaese,rajčina
Večera: krevety varené, dus. huby - hliva ustricová, dus. zelenina - špenát, pór
 
Raňajky: vitamín C 500 mg, ovocný džús, čaj, ovsené vločky,nizkotučný jogort
Desiata: ryža varená, hrozienka, alebo banán,jablko, ovocný džús,
Obed: morčacie prsia varené, dusené brokolica
Olovrant: surová zelenina - hl. šalát jablko, mrkva
Večera: rybie filé varené , dusená zelenina - špenát, surový cesnak
 
Raňajky: vitamín C 500 mg, ovocný džús, čaj, ryžové chlebičky+cottage chaese
Desiata: cereálie v nízkotučnom mlieku, grep
Obed: kuracie prsia varené, biely jogurt, surová zelenina - hl. kapusta
olovrant: jablko, pomaranč
Večera: tuniak vo vl. šťave , dusené šampiňóny, alebo dusená zelenina


Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.

Autor: Mgr.Marián Rybár

 

Späť na zoznam

Výživa