Výživa

Vaša strava by mala byť pestrá...

Vaša strava by mala byť pestrá...
Možno ste niekedy obdivovali kulturistov a fitnesky v časopisoch a určite ste to robili z pádnych dôvodov. Majú skvelú definíciu svalstva s perfektnými proporciami a tvarmi, vyzerajú ako stelesnenie športu a zdravého životného štýlu. Avšak veľa z týchto ľudí držia neuveriteľne nezdravé diéty. Napríklad muži ktorý sa súťažne venujú kulturistike prijímajú denne až okolo 6000kcal. Kulturistické diéty, predovšetkým pred súťažné, sú z pravidla menotónne, obsahujúce každý deň rovnaké potraviny. Problémom je potom absencia niektorých látok potrebných k udržaniu zdravia. Väčšina kulturistov neje ovocie, mliečne výrobky a ani červené mäso. Ovocie samozrejme obsahuje veľa antioxidantov a ďalších látok so zdravotne preventívnymi účinkami. Mliečne výrobky obsahujú dôležité látky, ako napr. vápnik podporujúci zdravie kostného tkaniva. A červené mäso je zdrojom životne dôležitých minerálov železa a zinku. Dlhodobo nižší príjem vápniku zvyšuje riziko osteoporózy inak povedanie rednutie kostného tkaniva a nedostatok zinku v tele výrazne ovplyvňuje imunitný systém v obrane proti infekciám.
Ďalším výživovým problémom kulturistov a fitnesiek je obmedzovanie príjmu tekutín v období pred súťažou z obavy že to môže negatívne ovplyvniť  ich vyrysované svalstvo a tým aj súťažný výkon. S tým súvisí aj to, že veľa kulturistov a fitnesiek užíva diuretiká a tým vylúčia aj viac vody z tela a rovnako aj potrebné minerály (elektrolity). Na súťaži vystupujú za stavu dehydratácie. Po súťaži majú tendenciu k prejedaniu. To však až tak nevadí keď ide o pár dní, alebo týždeň. Pokiaľ to ale trvá dlhšie, môže to viesť veľkým hmotnostným prírastkom. Avšak skúsený pretekári robia väčšinu vecí správne a obzvlášť dlhodobej súťažnej prípravy. Jednou z tých vecí je aj delenie jedál do viacerých dávok denne, čo je jedno zo základných pravidiel odporúčane výživovými špecialistami každému.


Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.

Autor: Mgr.Marián Rybár

Späť na zoznam

Výživa