Výživa

Myslíte si, že sa stravujete zdravo, no v skutočnosti to tak nie je!...

Myslíte si, že sa stravujete zdravo, no v skutočnosti to tak nie je!...
Čo sú to „light“ potraviny?
V „light" alebo nízkotučnej verzii nájdeme veľa druhov potravín – mlieko, jogurty, syry, majonézy, dressingy, čokolády, zmrzliny, rôzne nápoje, sušienky a iné... Ide o potraviny, ktoré majú znížený podiel tuku. Logicky sa môžme domnievať, že menej tuku nám pomôže pri chudnutí.
Je to však naozaj tak?

Myslíte si, že sa stravujete zdravo, no v skutočnosti to tak nie je.Neverte tomu, čo je veľkými písmenami napísané na prednej strane obalu určitých potravín. Ide predovšetkým o skvelý marketingový ťah!
Výrazy ako "light", "neobsahuje tuk", "nízky podiel cukrov" alebo "obsahuje celé zrná obilia" ešte neznamenajú, že je daný výrobok zdravý. Uvedený text síce môže byť pravdivý, no ak sa následne pozriete na zloženie výrobku, tak zistíte, že obsahuje rôzne iné nezdravé súčasti a prísady (skryté jednoduché cukry, nasýtené a upravené tuky, umelé farbivá, rôzne dochucovadlá a podobne). Do nízkotučných jogurtov sa navyše kvôli získaniu typickej jogurtovej textúry, konzistencie a na zvýraznenie a vylepšenie chuti pridávajú rôzne škroby, stabilizátory, umelé sladidlá, antioxidanty, želatína či iné zahusťovadlá, aby daný výrobok bol „konzumovateľný“, „chutný“ a, paradoxne, sladký. To už ale má daný výrobok ďaleko od zdravej výživy hodnotnej pre náš organizmus. Pridanie škrobov či iných sacharidov môže spôsobiť aj fakt, že mnohé tzv.  nízkotučné výrobky majú vyššiu energetickú hodnotu než bežné.
Neverte automaticky reklamám, vždy starostlivo sledujte etikety a vyberajte si podľa zloženia každého výrobku. Len tak sa totiž môžete presvedčiť, čo všetko výrobok obsahuje a či je pre vás vhodný. Jediná spoľahlivá cesta k peknej,  štíhlej postave a zhodeniu nadbytočných kilogramov vedie cez celkovú zmenu životného štýlu, zmenu stravovacích návykov a pravidelný pohyb.

Orientujte sa predovšetkým na prírodné, neupravené a nespracovávané druhy potravín.

Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojích priateľov. Ďakujem.

Autor: Mgr.Marián Rybár


Späť na zoznam

Výživa